Het ideale moment om een huis te kopen in Spanje, maar…

Het kopen van een huis in Spanje is op dit moment erg aantrekkelijk. De prijzen hebben hun dieptepunt wel zo een beetje bereikt, dus wie wil kopen in Spanje zou dit jaar moeten toeslaan.

Overigens moet je wel oppassen als je een huis gaat kopen. In het verleden zijn er hele drama´s voltrokken bij het kopen van illegale huizen. Je denkt, dat zal mij niet gebeuren. Maar in Spanje zit de regelgeving ingewikkeld in elkaar. Eigenlijk moet je altijd een advocaat inschakelen om de papieren te laten checken. Je wilt natuurlijk na aankoop wel zeker weten dat je de werkelijke eigenaar bent.

Imagen

Aan de hand van deze tips kun je je zeker stellen van heel veel zaken:

–          Controleer of het huis mag staan op de plek waar het staat. Je vraagt dan bij de gemeente een certificacion urbanistica aan. Maar dan nog kun je je afvragen of de verstrekte informatie van de gemeente betrouwbaar is. Het is regelmatig gebeurd dat de gemeente zo een certificaat heeft afgegeven maar dat achteraf blijkt dat de Junta helemaal geen toestemming aan de gemeente heeft gegeven voor bebouwing van de grond.

–          Controleer of er op het eigendom geen beslag is gelegd of dat er een hypotheek op rust. Dit doe je door bij het Register een copia simple aan te vragen. Dat is vrij eenvoudig en dat gaat vlot. In de copia simple staat de informatie die u nodig heeft. Maar zelfs dan nog is het handig om de informatie juridisch na te laten trekken.

–          Vraag ook een certificaat of nota simple aan bij het Catastro (Kadaster), en vergelijk deze met de copia simple van het Registro.

–          Als laatste is het belangrijk dat je natrekt of de eigenaar zijn verplichtingen is nagekomen wat betreft de water, gas en elektriciteitsrekening. Het kan zo maar voorkomen dat die in maanden niet is betaald en de rekening wordt rustig aan de nieuwe eigenaar berekend. Ook is het in Spanje gebruikelijk dat het huis staat in een Comunidad, en dat er maandelijks betaald moet worden aan de ( verplichte)vereniging van eigenaars. Juist in crisistijd zijn er veel huizen te koop komen te staan  waarbij de betalingsachterstand aan de Comunidad makkelijk tot twee jaar op kan lopen.

Imagen

Zet nergens een handtekening tot je zeker weet wat je koopt en tot je zeker weet dat het huis vrij is van achterstallige schulden. Wij raden zonder meer aan om dit te laten uitzoeken door een advocaat. Je moet wel heel goed de taal spreken wil je dit zelf kunnen doen. En zelfs dan kun je er nog veel tijd en geld mee kwijt  zijn. Neem geen overhaaste beslissingen. Voor het droomhuis wat je denkt mis te lopen staan er morgen weer nieuwe in de aanbieding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s